Yazı Arşivi

30 Eylül 2024

Rıdvan Şentürk İnsanı anlamıyorum. Nerede olduğumu göremiyor. Boşaldı, insan tamamen boşaldı, tek görebildiği görsel ve işitsel varoluş biçimlerim. Kollarım ve bacaklarım, yüzüm, boyum ve duruşum, şahsiyetim yok, fakat etkinim ve her yerdeyim. Herkes beni etkimden tanıyor, görsel ve işitsel tezahürlerimden. Oysa bomboşum; sürekli genişleyen bir boşluk. Hiçliğin yok edici eylemiyim ben. Bir kişiliğim ve ideal…

30 Eylül 2024

Arthur Alfaix Assis* Hadiseler hem dünyayı inşa eder -ki o dünyada tarihsel tecrübe vuku bulur- hem de o dünyanın alt alanlarını; ki orada da geçmiş tecrübelerin tarihleri yazılır. Mutlak manada olmasa da büyük ölçüde biz tarihi bir hadiseler silsilesi mahiyetinde tecrübe ederiz. Aynı şekilde, bize önemli hadiseler silsilelerini sunan tarihleri de okuyup yazıyoruz, her ne…

30 Eylül 2024

Emre Şan* Tarihöncesi (Prehistorya) üzerine çalışan disiplinler yazının kullanımından önce yaşamış insan topluluklarının yaşam biçimlerini ve kalıntılarını araştırır. İlk taş aletlerin kullanılmasından yazının icadına kadar geçen süreyi ele alan tarihöncesi disiplinler kalıntılardaki semboller, işaretler ve imajlarla ilgilenir. Peki felsefi kavram ve yöntemler tarihöncesi araştırmalarına dâhil edilebilir mi? İnsanın ne olduğu, neler yapabileceği, yaşam dünyası, nesilden…

30 Eylül 2024

Burhanettin Tatar* 1945’te Tahran’da doğan İranlı mütefekkir Abdülkerim Suruş, eczacılık alanında lisans eğitimini tamamladıktan sonra Londra’da analitik kimya üzerine lisansüstü dersler aldı. Bilahare bilim tarihi ve felsefesi alanında ihtisas yaptı. Devrim sonrası İran’a dönüp Bilgi ve Değer adlı kitabını yayımladı. Tahran’da Öğretmen Yetiştirme Kolejinde İslami Kültür Grubu yöneticisi oldu. Devrim sonrası kapatılan üniversitelerin yeniden yapılandırılması…

30 Eylül 2024

Taha Cem Aydın* Felsefe tarihinde Hegel ile birlikte felsefe tarihinin yeni bir anlam kazandığı söylenebilir. Hatta sadece felsefe tarihi değil genel olarak tarihin felsefeyle ilgili bir durum olduğu karşımıza çıkmaktadır. Hegel sonrası felsefede tarihe bakış birçok alanda kaçınılmaz bir hâle gelmiş, tarihselci olsun olmasın birçok düşünür bir yüzünü tarihe dönmüştür. Bu suretle bir tarih çağı…

30 Eylül 2024

Asım Cüneyd Köksal* Ahlaki tecrübede “başka” kavramının hayati bir yeri vardır. Hatta “başka”nın bulunmadığı bir zeminde ahlaktan bahsedemeyiz. Kendi içine kapanmış bir bilinçte ahlak tecrübesi ortaya çıkmayacaktır. Başkası söz konusu olduğunda “benim” (kendinin bilincinde olan özne/süje) gibi hisseden, benim gibi ihtiyaçları olan başka bilinçli varlıklardan bahsediyor oluruz. “Başka”nın doğurduğu ahlaki meselelerden önce, bazı çok temel…

30 Eylül 2024

Burcu Bayer-Kadir Filiz Avustralya Adelaide Üniversitesinde, Mimarlık Tarihi ve Mimarlık Kuramı alanında akademik çalışmalarını yürüten Prof. Samer Akkach, aynı üniversiteye bağlı Asya ve Orta Doğu Mimarlık Merkezinin de kurucu direktörüdür. Şam’da dünyaya gelen Akkach, lisans eğitimini Şam Üniversitesinde, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını NSW ve Sidney Üniversitelerinde tamamlamıştır. Prof. Samer Akkach, mimarlık tarihi, kuramı ve…

30 Eylül 2024

Ekrem Demirli  “Hz. Musa yaşamayı sevdiği için kaçtı (korkan hareket edemez).” İnsan öteki canlılardan “düşünmek”, düşündüğünü düşünebilmek ve buradan hareketle ahlaki erdemleri seçebilmek ve temeddünü inşa etmekle ayrışır. İnsan hakkında verilebilecek en doğru hükümlerden birisi, hâli hazırdaki eylemleri bakımından olmasa bile amaçları ve kendisini harekete sevk eden dürtüleri bakımından “iyi”, başka bir ifadeyle en azından…

30 Eylül 2024

Murat Erşen* [G]ürleyen gökyüzünün Jove olduğuna inanıldı… Böylece Jove şimşeğin korku dolu krallığını elde etti, insanların ve tanrıların kralı oldu… Otorite felsefesi burada başlar. Giambatista Vico, Yeni Bilim, 379-386 İnsan dünyada dışarı konulmuş (ex-posed), dışarıya açık olarak bulunur (Heidegger’in ifadesiyle Befindlichkeit). Dışarıya açık olarak bulunmak çevreleyen dünyanın bizi etkilemesine, bizi müteessir etmesine sebep olur. İnsan…

30 Eylül 2024

Mathias Clasen* Kendi laboratuvarında tam zamanlı çalışan bir korku araştırmacısıyım.[1] Yatmadan önce Stephen King romanları okuyorum, hafta sonları ellerinde kesici aletlerle karakterlerin peşinde dolanan canilerin yer aldığı filmleri izliyorum ve ne zaman boş vaktim olsa hayatta kalma konulu korku oyunları oynuyorum. Ama eskiden beri hep böyle değildi. Sinema salonunda ilk defa bir korku filmi izlemeye…